The Monkees

The Monkees började som en tv-serie med samma namn. Tv-producenterna Bob Rafelson och Bert Schneider satte in annonser i flera stora tidningar för att samla ihop musiker som var intresserade av att spela medlemmarna i bandet The Monkees, till en början ett fiktivt band som bara existerade i tv-serien. Serien handlade om hur bandet strävade efter att vara The Beatles (namnet The Monkees är en analogi på The Beatles, ett djurnamn som är felstavat), men aldrig nådde framgång. Ironiskt nog skulle The Monkees i verkligheten under en kort period komma att sälja fler skivor än The Beatles.

De ursprungliga fyra medlemmarna i bandet som medverkade i tv-serien var Davy Jones, Michael Nesmith, Peter Tork och Micky Dolenz. Inför premiären av showen var det meningen att musiken från seriens första säsong skulle släppas som ett album. Medlemmarna i The Monkees förargades över att man på skivan framställde gruppen som ett verkligt rock-n-roll-band, och inte gav något erkännande till de andra musikerna som arbetade med musiken i serien. Efter detta avskedades Don Kirschner, som var ansvarig för musiken i serien, och The Monkees tog över som ett riktigt band. Deras första album, The Monkees, släpptes 1966, och låg etta på Billboardlistan i 13 veckor, och stannade kvar på listan i 78 veckor.The Monkees 1

The Monkees fick utstå mycket kritik från tidens musikkritiker, som ansåg att bandet var en kommersiell produkt vars musik inte förtjänade att tas på allvar. Trots det nådde bandet stora framgångar, och nådde fram till sin målgrupp, vilket var 1960-talets tonåringar. Vissa menar att The Monkees var historiens första pojkband. En av gruppens mest kända hits är ”I’m a Believer”. Gruppen upplevde verkligen sin storhetstid under slutet av 60-talet, för redan under 70-talets första år upplöstes gruppen, efter att de släppt sitt nionde album, Changes, 1970. Då var gruppen redan decimerad till en duo, efter att både Tork och Nesmith lämnat gruppen. Gruppen har dock återförenats flera gånger under åren som gått, ibland som ett fulltaligt band och ibland utan Nesmith. I februari 2012 avled Davy Jones i en hjärtinfarkt, men redan i slutet av samma år åkte bandet på en turné i USA, där även Nesmith deltog.

Om man precis som det fiktiva bandet i tv-serien The Monkees försöker slå igenom som band kan det vara ett bra marknadsföringsknep att dela ut profilprodukter med bandets namn och logga på. Du kan beställa profilprodukter med tryck på Medtryck.com.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit