Queen

Queen bildades på 1970-talet, och har sedan dess blivit ett av Storbritanniens mest inflytelserika och framgångsrika band. De är kända för sin musikaliska mångsidighet, då de förutom pop och rock även blandade in influenser från hårdrock, vaudeville, caribbean och new wave i sin musik. De har haft en rad stora internationella hits, till exempel ”We Are The Champions”, ”We Will Rock You”, ”Bohemian Rhapsody” och ”Another One Bites The Dust”, och bandet valdes år 2001 in i Rock And Roll Hall Of Fame.Queen

Bandet Queen bildades faktiskt utan dess mest kände frontfigur och sångare Freddie Mercury. Det var 1968 som två studenter på London’s Imperial College bestämde sig för att bilda en grupp tillsammans: gitarristen Brian May och basisten Tim Staffell. De satte upp en annons efter en trummis på skolans anslagstavlor, och tillsammans med den nya medlemmen Roger Taylor bildade de så gruppen Smile. På Earling Art College blev Staffell sedan vän med Farrokh Bulsara, som antagit det engelska namnet Freddie. Det var Freddie som efter att Staffell hoppat av bandet övertygade de andra att fortsätta under det nya namnet Queen. Efter att de hittat en ny basist i John Deacon 1971 var bandet komplett, och de började öva in sitt första album.

Queens internationella framgångar skulle komma i och med deras tredje studioalbum, Sheer Heart Attack, som släpptes 1974. Albumet nådde nummer två på försäljningslistan i Storbritannien, sålde bra i Europa och sålde guld i USA. Deras ökade popularitet ledde till att de åkte på en världsturné 1975. Samma år spelade de in sitt fjärde album, A Night At The Opera, som var det dyraste albumet som någonsin producerats dittills. Albumet innehöll bland annat singeln ”Bohemian Rhapsody”, som var listetta i Storbritannien i nio veckor.

Freddie Mercury gick bort år 1991 efter att han lidit av flera av biverkningarna från den aids han bar på. Deacon drog sig ur gruppen sex år senare, 1997, men även sedan dess har gruppen fortsatt framträda, med andra artister som gästartister och ersättare för de två saknade bandmedlemmarna. Queen har sålt mellan 150 och 300 miljoner skivor, vilket gör dem till en av de bäst säljande artisterna genom tiderna.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit