Musik – kan vi leva utan den?

 

Musik i olika former har existerat sedan människoliknande varelser började att beträda vår jord. Musiken har naturligtvis följt oss genom hundratusentals år av mänsklig utveckling, så frågan är kanske: Varför behöver vi musik? Det är ingen lätt fråga att besvara, men vi ska göra vårt bästa.

Varför behöver vi musik?

Enjoyment

Så, varför behöver vi musik? Kan svaret vara att vi som människor drabbas av så mäktiga känslostormar att vi helt enkelt kräver en ”ventil” genom vilken vi kan få känslor mer gripbara? Musik utan någon form av mänskligt kännande är ingen riktig musik över huvud taget enligt en stor del av mänskligheten. Kanske är det så att det konstnärliga uttrycket som kommer fram när musik spelas är en form av namngivning av känslor vi annars har mycket svårt att definiera?

Vem skulle inte bli tokig utan musik?

Återigen kommer vi tillbaka till något slags förlösande primalskrik satt i system. Kan det vara skälet till att många skulle må bra mycket sämre psykiskt utan musik? Ja, vissa menar faktiskt det. Rytmer och toner vävs samman i ett intrikat mönster som uppenbarligen är tilltalande för de flesta människor. Olika belöningssystem i hjärnan går på högvarv när vi hör vår favoritmusik, och vem har inte upplevt att man kan få gåshud under lyssnandet till en särskilt vacker musikpassage?

En del av vår själ

Musik verkar vara en serie toner som av någon anledning talar direkt till vad många skulle kalla vår själ. Det finns moment i våra respektive favoritmusikstilar som gör att vi blir lugna och mår riktigt bra. Varför är det så då? Ja, den enklaste förklaringen, som vi varit inne på ovan, är att vi som känslobaserde individer behöver någon slags stimulans som gör att dessa känslor verkar passa in i våra liv på ett bättre sätt. En ventil för känslor, och ett sätt att kanske sätta namn på något som ej kan ges något namn. Det sistnämnda må låta flummigt, men vi kan dra parallellen till poesi; ett sätt att, återigen, namnge saker som det inte finns ord till.

Tillbehör

Låt oss nu lämna de djupa psykologiska resonemangen och i stället fokusera på hur man, till exempel genom sin klädsel, framför vilken musik man gillar. Ett nog så viktigt sidospår som redan barn kommer i kontakt med i ett tidigt skede av livet. En sajt som kan rekommenderas här är Ralph Lauren barn. Som föräldrar måste vi naturligtvis se till att våra barn kan uttrycka sina känslor på ett bra sätt. Kläder är en bra början.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit