Hur ni överlever ekonomiskt med nystartat musikband

Att starta ett band är för många en dröm – och den är inte alls ouppnåelig. För vissa stannar den dock vid just en dröm eftersom den ekonomiska verkligheten kan se bister ut. Det är inte precis lätt att tjäna pengar på sitt artisteri, och även om de stora musikerna får en rejäl del av kakan är det betydligt svårare att ta sig fram om man befinner sig längre ned på musikbranschens näringskedja. Det är just där som de flesta nystartade band startar när de sätter igång, men det behöver inte vara något som bör avskräcka från en uppstart.

 

När du just har inlett din musikkarriär är tanken kanske inte att kunna leva fullt ut på musiken med en gång, men du vill troligtvis ha någon form av ersättning för att kunna täcka alla kostnader. Att köpa utrustning, boka lokaler, fixa studio och lägga ner all tid på att skriva låtar är visserligen något som många gladeligen gör tack vare entusiasmen för musiken, men det är också saker som kostar pengar – och om man inte redan är miljonär kan det vara värdefulla kronor som går åt.nisses-studio-aug-2013-00773

 

Därför bör även icke-professionella musiker se över sina inkomstkällor. Var kan musiker, band och artister tjäna sina pengar? Svaret är att det finns flera alternativ. Ett sätt är att lägga ut sina låtar på Spotify. Där är visserligen ersättningen för varje gång en låt spelas låg, men din musik blir lättillgänglig för nyfikna lyssnare. Det kan du ha igen när du vill börja ta betalt för din musik – vilket du kan göra via digitala marknader som iTunes. Där har dina låtar ett fast pris och köparen kan ladda ner låten direkt i sin enhet, vanligtvis en mobiltelefon eller surfplatta. Ett mer gammalmodigt men klassiskt sätt att sälja sin musik är att trycka fysiska cd-skivor och sälja i samband i samband med spelningar.

 

Om ditt band blir en framgång och du får möjlighet att spela live, så har du också rätt att betalt för det. Att spela för en publik är ett stort uppdrag som förtjänar ekonomisk ersättning, och även om du säkert brinner för din hobby och kanske till och med är beredd att göra det gratis så är en spelning ett tillfälle att se till att du får in inkomster för din musik. Alla musiker tycker dock inte att den administrativa delen är särskilt kul jämfört med den kreativa biten. Därför kan det vara smart att lämna över en del av det administrativa till ett professionellt företag. Fakturino factoring hjälper till att jämföra faktureringsföretag och hitta ett företag som passar just er. På så vis får ni pengarna direkt och slipper krångla med faktureringen.

 

Comments are closed.