Håkan Hellström

Ibland är det svårt att veta vad som kommer att slå kommersiellt, något som bekräftas av en anekdot Magnus Karlsson berättade under sin dag i tv-programmet ”Så mycket bättre”. Kanske har du undrat varför Håkan Hellström figurerar kort i bakgrunden i slutet av Weeping Willows låt ”Det värsta av allt”, där han tillsammans med Timo Räisinen sjunger den karaktäristiska körslingan till ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”? Anledningen är att Magnus Carlson tyckte att Hellströms debutskiva var fantastisk men hopplöst icke-kommersiell och ville hjälpa honom på traven med exponering tillsammans med betydligt mer kommersiella Weeping Willows.

Magnus Carlson i kören istället

Magnus Carlsonville ge Håkan Hellström hjälp med karriären, men det visade sig att han klarade sig rätt bra själv. Skivan blev en omedelbar framgång och stället var det Magnus som agerade kör på Håkans turné. Weeping Willows-sångaren tyckte att det var sorgligt att ingen ville höra den här sortens musik, ”Morrisey på svenska”. Det visade sig att just den musiken slog an en sträng i den svenska folksjälen och nådde en popularitet som väl bara kan jämföras med Kent och Ulf Lundell när det gäller musik på svenska. Det fanns uppenbarligen ett sug efter ett ärligt uttryck och svenska ord som gick under huden.

Succé på Ullevi

Hellström visade dessutom 2014 att man visst kan bli profet i sin egen hemstad. Han gjorde detta genom att slå Bruce Springsteens publikrekord på drygt 66000 besökare. Ett rekord som han sedan slog 2016 med siffran 70144 åskådare under en närmast religiös tillställning. Morrisey på svenska har visat sig fungera på Springsteenska nivåer av kommersialitet och tydligen väntade bara folk på att någon skulle hitta ett kommersiellt tilltal på den känslomässigt desperata göteborgsrocken. En genre som bland annat representerats av Broder Daniel, ett band som Hellström figurerat i både som trummis och basist. Men medan Broder Daniel mest dyrkades av kolumnister på Expressen blev Håkan Hellström Sveriges kanske mest populära svenska artist.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit