Låtar vi minns

Det brukar sägas att musikalisk smak är subjektivt och inte kan bedömas, men det råder ingen tvekan om att vissa låtar har haft större inflytande på samhället och historien än andra. Många låtar har kommit och gått genom den moderna musikhistorien, men de allra bästa lever ännu kvar – och lär fortsätta att göra det så länge musiken har samma inflytande på våra liv som den har i dag.

 

Med termen “popmusik” syftar musikexperter och andra auktoriteter på området oftast på den genre som uppkom i mitten av 1900-talet. Tidigare hade musik dominerats av klassisk musik, där stora kompositörer som Bach, Beethoven och Mozart trollband oss med orkestrar och pianospel, eller folkvisor, som fördes vidare i danslogar och vid lägereldar genom generationerna. Plötsligt hände något med musiken när jazz fick ett enormt genomslag – och ur den genren föddes så rock’n’roll. Resten är, som man brukar säga, historia.

 

I bedömningen av låtar genom pophistorien kan man lägga tonvikt på olika saker. En låt kan ha haft stor påverkan på en särskild genre men gått andra helt förbi. Ofta talar man om vikten av att en låt kommer med något nytt eller förändrar en ljudbild – att den är originell och innovativ är något som de allra mest betydelsefulla låtarna har gemensamt. En låt som ofta beskrivs i de termerna är You Really Got Me av The Kinks. Den kom ut 1964 och lät helt annorlunda jämfört med dåtidens hits.The+Kinks+-+You+Really+Got+Me+-+5-+CD+SINGLE-300443

 

Andra låtar som betytt mycket för sina respektive musikgenrer är Paranoid med Black Sabbath, som definierade hårdrocken i årtionden framöver, och Blitzkrieg Bop av The Ramones, som kickstartade punken på 1970-talet. En annan klassiker är Rapper’s Delight av Sugarhill Gang, som kom ut 1979. Den blev startskottet för hip hop-rörelsen med dess enorma inflytande på främst den urbana miljön i städer världen över. När musikhistorien sammanfattas är dessa låtar milstolpar som delar in historien i epoker – och deras magi lär fortsätta att skänka glädje för generationer även långt efter att artisterna som framför dem har gjort sin sista turné.

 

En hitlåt kan både vara resultatet av ett långsiktigt hårt arbete eller produkten av en genial ingivelse. Vissa låtar göms på b-sidor och når storpubliken av en slump, och vissa låtar visar direkt sin potential. För lyssnarna kan det vara svårt att avgöra hur en hitlåt uppkom. SVT har producerat en serie där historien bakom låten återberättas. Den visar hur upphovsmännen och –kvinnorna gick till väga när hiten blev just en hit.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit