Black Sabbath

När rocken började komma stort i slutet på 60-talet och början på 70-talet var det främst från Storbritannien som banden kom ifrån. Denna snabba och hårdare musik med mörkare teman fick snabbt en stor publik över hela världen. Black Sabbath var ett av de främsta banden inom rocken och räknas som det första riktiga hårdrocksbandet, där tidigare band som Led Zeppelin och Deep Purple spelade mera bluesrock. När bandet bildades bestod det av Ozzy Osbourne på sång, Tony Iommi på gitarr, Geezer Butler som basist och med Bill Ward bakom trummorna.

Black Sabbaths album

 

Gruppens debutalbum släpptes fredagen den 13 Februari 1970 och hette precis som bandet. Albumet var fyllt med lång och tunga riff. Texterna kretsade kring apokalypsen och ockulta ämnen, något som aldrig tagits upp i musik på detta sättet innan. Medan bandets första skiva fick bandet att slå igenom ordentligt i Storbritannien och delar av Europa, var det den andra skivan, Paranoid, som gjorde bandet kända i USA. Paranoid släpptes samma år som deras första skiva och visar tydligt på deras höga produktivitet. Det finns gott om historier om detta året i deras egna biografi som man kan lyssna på om man önskar att njuta av ljudböcker. Man följde upp dessa två album med Master of Reality (1971), Vol,4 (1972) och Sabbath Bloody Sabbath (1973). Bunch of fans happy during a concert throwing up the devil hornsEfter dessa album bytte man skivbolag vilket ledde till en hel del problem. Skivan Sabotage försenades på grund av problematik och släpptes först 1975. Albumet Sabotage brukar räknas som deras sista klassiska album. 1979 blev Ozzy kickad från gruppen och ersatt av sångaren Dio.

Black Sabbath på senare år

Även om Black Sabbath var som störst på 70- och 80-talet lyckades de komma tillbaka i två omgångar under 2000-talet. Först då de återförenades under namnet Heaven and Hell, med Dio på sång. Man valde detta namnet för att inte känna sig pressade att spela Black Sabbath-låtar från Ozzy-tiden. Man släppte en skiva 2009 med namnet The Devil You Know och sedan två live-skivor som samlade det bästa från Dios år i Black Sabbath. Även om det fanns stora planer för bandet fick dessa läggas ned då Dio gick bort år 2010. Ett år senare meddelade Ozzy att han och tre andra originalmedlemmar planerade en återföringen med fokus på hans år i Black Sabbath. Detta ledde sedan till att Black Sabbath släppte sitt första album på 18 år under namnet Black Sabbath. Skivan hette 13 och mottagandet blev ganska svalt. Det blev också en mindre turné som hade kunnat bli större om det inte vore för Ozzys sviktande hälsa.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit