Beatles – en framgångssaga

När populärmusikens historia ska sammanfattas är det ett band som ständigt återkommer i diskussionerna: The Beatles. Året var 1960 när fyra långhåriga killar från Liverpool i norra England kom på att deras nystartade band borde heta just så – och det inledde framgångssagan som formade ett decennium, en generation och en musikgenre.

 

The Beatles gick igenom flera faser innan de blev det ikoniska bandet som nu har blivit synonymt med ett kulturellt fenomen. När John Lennon var sjutton år spelade han i ett skiffle-band som hette The Quarrymen. Bandet behövde dock fler medlemmar, och John lyckades övertala sin nyfunne vän Paul McCartney att börja spela i bandet. Paul hade i sin tur en vän som hette George Harrison som också ville vara med – och plötsligt var positionerna på tre fjärdedelar av bandet fyllda.

 

Fortfarande saknades dock en trummis. När The Beatles spelade i Hamburg under 1960-talets tidiga år hette trummisen Pete Best, men bandet var inte riktigt nöjda med hans insats. 1962 bestämde de sig därför för att ersätta honom med Ringo Starr, som blev en del av originaluppsättningen. John, Paul, George och Ringo var de fyra medlemmarna ända till gruppens splittring 1970.

 

Under sin tio år långa period som grupp släppte The Beatles tio album med makalösa framgångar. Det första albumet, Please Please Me, släpptes 1963 och innehöll några av låtarna som för evigt skulle förknippas med bandet: I Saw Her Standing There, Love Me Do och Twist and Shout är alla berömda spår från plattan. Please Please Me blev en omedelbar succé och låg etta på Englandslistan. Man följde sedan upp framgången med album som A Hard Day’s Night, Beatles for Sale, Rubber Soul och Abbey Road – alla internationella hits som gav Beatles fans över hela världen.beatles-600-1368037179

 

Många av dessa fanatiker fanns i Sverige. När The Beatles skulle turnera utanför sitt hemland för första gången valde man att förlägga utlandsturnén här. De där mytomspunna veckorna när The Beatles åkte landet runt och spelade på olika folkparker blev ännu mer legendariska när bandet bara några månader senare åkte till USA och orsakade kraftig Beatles-feber på hela världen. Turnén i Sverige i oktober 1963 blev också föremål för en dokumentär som skildrar tiden under spelningarna.

 

The Beatles förvandlades under sina år som popkungar inte bara till ett musikaliskt fenomen utan också ett kulturellt. Det långa, bångstyriga håret blev högsta mode och miljoner ungdomar runt om i världen ville kopiera utseendet. The Beatles blev också en symbol för Swingin’ Sixties med sitt epicentrum i London, där gamla kulturella värderingar kastades ut och den nya, mindre konservativa ungdomen tog in nya.

 

Comments are closed.

 
 
 
 
petit